Defensief rijden - wat is het en hoe past u het toe?

Defensief rijden - wat is het en hoe past u het toe?

U heeft vast wel eens van “defensief rijden” gehoord of misschien is het tijdens een rijtraining met u besproken. Maar wat is nu eigenlijk defensief rijden, hoe past u het toe en waarom is defensief rijden van belang? Dat gaan we u vertellen in dit blog artikel. 

Meer dan 95% van de ongevallen in het verkeer wordt  veroorzaakt door menselijk gedrag. De ongevallen zijn vaak te wijten aan afleiding, slechte rijtechnieken maar ook aan asociaal rijgedrag. Als specialist in rijtrainingen en verkeersopleidingen leren wij deelnemers hoe ze met aanpassingen in hun rijstijl de principes van het defensief rijden kunnen toepassen. Als iedereen een defensieve rijstijl zou hanteren dan zou het aantal ongevallen ongetwijfeld dalen.

Defensief rijden - de definitie 

Wat is nu eigenlijk de definitie van “defensief rijden”? In de Verenigde Staten heeft de National Safety Council “Defensive Driving” als volgt gedefinieerd: "driving to save lives, time, and money, in spite of the conditions around you and the actions of others."

Vertaald naar het Nederlands is de definitie als volgt:  

“Rijden met focus op het voorkomen van ongevallen, besparen van tijd en het niet verspillen van geld door zuinig veilig en zuinig te rijden. Rekening houdende met de omgeving en de acties van andere weggebruikers”

Driekhoek Defensief rijden

Herkennen, vermijden en beheersen

Waarom defensief rijstijl en niet “gewoon” een goede rijvaardigheid en voertuigbeheersing? Dat zit als volgt. We leggen defensief rijden uit met behulp van een driehoek waarin we de tijd voor het gebeuren van een gevaarlijke verkeerssituatie of ongeval analyseren.

Vlak voor een ongeval hebben de laatste handelingen die u kan doen betrekking op het beheersen van een voertuig om het niet verkeerd af te laten lopen.

Als u in de beheerssituatie komt, houdt dat in dat u niet in staat bent geweest om de situatie te herkennen en dus ook niet tijdig heeft kunnen reageren om de situatie vermijden.

Dat is waarom het hanteren van een defensieve rijstijl van belang is. Een defensieve rijstijl zorgt ervoor dat u tijdig lastige of gevaarlijke verkeerssituaties herkent zodat u hierop kunt anticiperen en ook daadwerkelijk kunt handelen.

 

Hoe past u defensief rijden toe?

Er zijn verschillende methodes en modellen om het defensief rijden toe te passen. Een daar van is de SAFE methodiek. De SAFE methodiek is als volgt:

See and be seen – zien en gezien worden

Deelnemen aan het verkeer begint bij het zichtbaar maken van uzelf en zorgen dat u anderen kunt zien. Zorg voor goed zicht door een juiste zit-  en stuurhouding in te stellen. Maak oogcontact in het verkeer en laat zien aan andere weggebruikers wat u van pan bent te gaan doen.

Always a way out – altijd een uitweg

Zorg dat er altijd een uitweg is uit de verkeerssituatie. Dit houdt in dat u voldoende afstand houdt ten opzichte van de voorganger, u creëert tijd, neemt eigen beslissingen en blijft onafhankelijk.

Far and wide view – ver en breed kijken

Kijkgedrag en anticiperen op naderende gevaren in het verkeer. Juist kijkgedrag is onmisbaar bij het toepassen van een defensieve rijstijl. Kijk ver vooruit en niet alleen naar het voertuig voor u. Maar gebruik ook de spiegels op de juiste manier. Weet u eigenlijk wel hoe u de spiegels instelt met een zo klein mogelijke dode hoek?

Ever aware – altijd bewust rijden

Alert zijn, afleidingen beperken en overzicht houden. Het bewust rijden betekent dat u te allen tijde alert bent om in te grijpen en dat u de wil hebt om SAFE te rijden.

 defensief rijden

Wat zijn voor voordelen van defensief rijden voor een organisatie?

Nu we weten wat defensief rijden inhoudt is het van belang te weten wat het toevoegt voor organisaties. Bij veel bedrijven is veiligheid top prioriteit. Bij de zorgplicht voor medewerkers hoort ook het voorzien in een veilige werkplek, hierbij hoort voor veel medewerkers de auto ook bij.

Voor bedrijven is het de business case die het interessant maakt om te investeren in veilig en defensief rijgedrag van medewerkers. De voordelen voor organisaties zijn:

  • Ongevallen voorkomen
  • Brandstof besparen (Defensief rijden is ook zuinig rijden)
  • Schadelast verlagen
  • Minder uitval n.a.v. ongelukken
  • Geen imagoschade door “asociaal” rijgedrag en ongelukken

 

Een training defensief rijden

Met een Defensive Driving Training leert de deelnemer de tips en tricks toe te passen om een defensieve rijstijl te kunnen hanteren. Bij grote multinationals is de term Defensive Driving Training veelal een bekende.

Vooral bedrijven waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat worden werknemers die rijden voor hun werk opgeleid om dit veilig en duurzaam te kunnen doen. Dit geldt in het bijzonder voor bedrijven in de petrochemie, farmacie, agricultuur en FMCG.

Defensive Driving Trainingen zijn er in verschillende soorten en maten. Bij VVCR nemen 2 personen tegelijkertijd deel aan de training. Na een korte introductie maken ze beide een rit samen met de coach van VVCR.

Tijdens de rit evalueert de andere deelnemer ook het rijgedrag van de bestuurder. De coach analyseert de rijstijl en het rijgedrag. Men ontdekt hoe met kleine aanpassingen in de rijstijl defensief rijden kan toepassen.

Deze training passen we aan naar de wensen, doelstellingen en werkzaamheden van de klant, zodat het compleet aansluit met de werkelijkheid.

Wilt u informatie over een Defensive Driving Training voor uw organisatie? Bekijk de Defensive Driving Training of neem contact met ons op via 0548514137 of info@vvcr.nl