VVCR In het nieuws
Extra training in rijvaardigheid voor TMZ

Extra training in rijvaardigheid, want: 'We zijn verantwoordelijk voor kwetsbaren'

Vrijwillige chauffeurs van Trivium Meulenbelt Zorg volgen een aanvullende rijvaardigheidscursus in Rijssen. Want veiligheid staat bij de zorgorganisatie hoog in het vaandel.

'Heuj', klinkt het naast de testbaan van Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom (VVCR) in Rijssen. Terwijl één van de deelnemers aan de aanvullende rijvaardigheidscursus achterwaarts door een steeds smaller paadje van pylonnen manoeuvreert, tikt hij er tot vermaak van de toekijkende chauffeurs eentje om met zijn bus.

Extra training in rijvaardigheid TMZ

Vaardige chauffeurs

Het is een klein incident, want verder blijken de aanwezige vrijwilligers van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) vaardige chauffeurs te zijn. De veelal gepensioneerde mannen zijn er deze dinsdagochtend op uitnodiging van de zorginstelling, die graag ziet dat chauffeurs deze cursus volgen. "We bieden dit voor het eerst aan", vertelt Karla Pullen, coördinator vrijwilligerswerk bij TMZ. "Op deze manier bevorderen we de veiligheid van zowel onze chauffeurs als onze bewoners. Dat staat natuurlijk hoog in het vaandel bij ons."

Uitstapjes

In totaal heeft de zorginstelling de beschikking over zo'n 35 vrijwillige chauffeurs. Zij nemen de ouderen die op TMZ-locaties wonen mee op uitstapjes. "En daarbij dragen zij de verantwoordelijkheid voor kwetsbare mensen, vandaar dat wij het waarderen dat ze deelnemen aan deze cursus."

Glijvakken en baansproeiers

Bij het VVCR (voorheen DriveTech) aan de Markeloseweg in Rijssen zijn ze blij met de keuzes van instanties als TMZ. "Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen", legt Emiel Pross uit namens het bedrijf. "We helpen met onze cursussen veel chauffeurs uit de hulpverlening. Denk aan brandweerlieden of ambulancebroeders, maar dus ook vrijwillige chauffeurs. Hier trainen we hen op het voorkomen van ongevalssituaties, maar ook op wat zij moeten doen als het onverhoopt toch mis dreigt te gaan. Daarvoor beschikken we bijvoorbeeld over speciale 'glijvakken' en baansproeiers. Voorafgaand aan het praktische gedeelte van de cursus krijgen deelnemers theorieles.

Jaarlijks volgen zo'n vijf- tot tienduizend mensen een cursus bij VVCR. "Bedrijven en instanties zien het terug in lagere schadekosten", beweert Kollen. "Verder is het ook een stukje zorgplicht, natuurlijk. Mensen onderschatten soms hoe gevaarlijk autorijden kan zijn. Hier creëren we bewustwording...