Hoe rijdt u onder winterse omstandigheden?
Doe je voordeel met de volgende tips

Tips bij het rijden onder winterse omstandigheden

Rijden tijdens winterse omstandigheden vraagt om voorbereiding en een aangepaste rijstijl. Het is belangrijk dat het voertuig in goede staat is, u rekening houdt met (mogelijke) gladheid en dat u de juiste items tot uw beschikking heeft.  Een aantal tips om rekening mee te houden:

Zorg dat het voertuig in goede staat is

Zorg dat het voertuig is voorbereidt op winterse omstandigheden. Check de belangrijkste items: verlichting, vloeistoffen, ruitenwisservloeistof en elektriciteit. Vergeet ook niet uw winterbanden te (laten) monteren.

Winter auto

Zorg voor goed zicht

Sta iets eerder op en neem tijd om het voertuig voor te bereiden. Rijd niet weg als een tankgeneraal met een klein kijkgat in de voorruit. Maak alle ruiten goed schoon met een ijskrabber en de-icer. Vergeet niet uw spiegels ijs- en sneeuwvrij te maken!

Kijk de bandenspanning na

Controleer de bandenspanning van uw voertuig een keer extra. Deze hoort in de winter niet lager te zijn, zoals wel eens gedacht wordt. Deze moet exact juist zijn, zoals vermeldt in het boekje, de zijkant van het portier of binnenkant van de tankdop.

Pas uw rijstijl aan, ook met winterbanden

Wanneer het glad is duurt het langer om tot stilstand te komen, de remweg en stopafstand zijn langer. Houd dus meer afstand en pas je rijstijl aan. Winterbanden helpen u altijd maximaal grip te behouden, maar ze kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven. Ga dus niet sneller of anders rijden.

Rem verstandig en stuur subtiel

Hard remmen bij een glad en/of besneeuwd wegdek zorgt voor gevaarlijke situaties, zeker in bochten. Rem dus verstandig en subtiel. Laat bijvoorbeeld voor bochten op tijd het gaspedaal los om vaart te minderen. Houd er rekening mee dat het ABS onder winterse omstandigheden minder goed werkt.spiegel winter

Toch in een slip geraakt?

Is uw voertuig toch in een slip geraakt? Laat dan het gaspedaal los en trap de koppeling in, zo kan het voertuig zijn grip terug krijgen. Let op: gebruik absoluut niet de rem. Laat de koppeling rustig opkomen om weer controle te krijgen. Kijk daarnaast niet naar de obstakels die geraakt kunnen worden maar in de richting waar u naar toe wilt.

Zorg dat u het volgende tot uw beschikking heeft:

Zorg dat u altijd het volgende tot uw beschikking heeft tijdens winterse omstandigheden:

  • Winterbanden: Meer grip bij winterse omstandigheden  
  • Ruitontdooier: Om snel uw ruiten te ontdooien, als alternatief of aanvulling op de ijskrabber
  • Slotontdooier: Hiermee ontdooit u uw sloten. Tip: bewaar deze buiten de auto
  • IJsdeken: Leg deze op je voorruit voordat het gaat vriezen, dan is krabben niet nodig
  • IJskrabber: Als er toch nog gekrabd moet worden, gebruik dan de ijskrabber
  • Veger: Om de sneeuw van de auto te vegen  
  • Warme dekens: Sta je onderweg met pech? Dan houden deze dekens u warm gedurende het wachten op de hulpdiensten.

 

Belangrijk is dat men als verkeersdeelnemer bewust is van de weersomstandigheden en de bijbehorende risico’s. Wij hopen dat deze tips u helpen om veiliger te rijden tijdens winterse omstandigheden!

Drive Safe. Drive Green.